W roku szkolnym 2016/2017 nasze gimnazjum wzięło udział w projekcie „ Sojusz – Pełny Talerz”, który jest częścią programu „Żółty talerz” realizowanego przez Bank Żywności. Otrzymane w ramach projektu wsparcie finansowe oraz przekazywane nam produkty spożywcze umożliwiły zorganizowanie wielu akcji dożywiania uczniów na terenie szkoły. Szkolne kucharki regularnie piekły szarlotki, przygotowywały sałatki owocowe oraz świeżo wyciskane soki. Uczniowie dostawali także owoce. Dzięki uczestnictwie w programie pięciu naszych uczniów od listopada 2016 roku korzystało z darmowych obiadów. Otrzymaliśmy także piękne, kolorowe podkładki na stoły do naszej szkolnej stołówki. Dzięki tej współpracy mogliśmy również korzystać z fachowych zajęć dla uczniów dotyczących zdrowego odżywiania oraz konsultacji dla rodziców podczas szkolnego festynu rodzinnego, prowadzonych przez coacha dietetycznego. Akcje te miały na celu wyrabianie zdrowych nawyków żywieniowych oraz polepszenie jakości i intensywności żywienia dzieci i młodzieży. Przyczyniły się również do aktywizowania uczniów i rodziców do większego zainteresowania tematyką zdrowego odżywiania.
Izabela Felka – Krufczyk