Stoisko z sałatkami i surówkami w G5

zasady_odzywania_2016_1zasady_odzywania_2016_2zasady_odzywania_2016_3zasady_odzywania_2016_4zasady_odzywania_2016_5

Podsumowaniem różnorodnych, marcowych działań propagujących wiedzę nt. nowej Piramidy Zdrowego Żywienia i zasad właściwego odżywiania było zorganizowanie w naszej szkole stoiska ze zdrową żywnością. 31 marca uczniowie mogli degustować pyszne sałatki warzywne przygotowane przez nasze kucharki oraz zrobione przez uczniów surówki owocowe, które można było sobie dowolnie komponować, wg upodobań i smaku.

Zgodnie z nowymi zasadami, aby zapobiegać problemom zdrowotnym warzywa i owoce powinny stanowić największy udział w naszym dziennym jadłospisie. Dobre nawyki żywieniowe są świetną inwestycją na całe życie. W czasach, gdy kolorowe, z dużymi ilościami cukru i przesolone przekąski skutecznie wypierają zdrową żywność należy zadbać o to, żeby nasza młodzież miała każdego dnia wiele okazji do sięgania po zdrowe pokarmy. Wierzymy, że tak jak kropla drąży skałę tak każda tego typu akcja lub działanie kształtuje naszą  świadomość i postawę prozdrowotną.

10 zasad zdrowego odżywania według Instytutu Żywności i Żywienia dostępne tutaj.

Skip to content